Més de quaranta actes professionals, divulgatius i festius configuren la campanya commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental impulsada per Família i Salut Mental, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Fundació Drissa i Support-Girona

La demarcació de Girona es bolca amb la salut mental

Aquest divendres se celebrarà al Castell de Sant Gregori la 1a Nit de la Salut Mental, dirigida al món empresarial, amb les reserves exhaurides

04/10/2023

Aquesta setmana han començat els actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental a la demarcació de Girona. La campanya, una iniciativa conjunta de d’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i Support-Girona, consta de més de quaranta actes professionals, divulgatius i festius, amb què es volen abordar les diferents dimensions de la salut mental. La campanya porta per bandera els drets humans, amb el lema triat per l’OMS en la present edició: “La salut mental és un dret humà universal”, i tractarà la temàtica des de diferents punts de vista (atenció a la salut, prevenció, educació, lluita contra l’estigma, treball, serveis comunitaris i suports, etc.). El paraigua d’activats té la voluntat d’arribar a diferents col·lectius de la població. Consulteu aquí el programa!

1a Nit de la salut mental: èxit de convocatòria entre els empresaris

Una de les novetats d’aquest any és la 1a Nit de la salut mental, impulsada per la Fundació Drissa, i organitzada per compartir amb l’empresariat el repte d’abordar accions per assolir amb “èxit” el benestar de les totes persones treballadores a la feina i el compromís empresarial i professional inherent al canvi. La nit, que ha tancat les reserves fa uns dies, tindrà lloc al Castell de Sant Gregori aquest divendres i reunirà més de dos-cents empresaris i representants del món econòmic. En el marc de la nit, diferents intervencions professionals, oferiran una idea de quina és la situació general i aportaran propostes per combatre-la.   

L’art i la salut mental

L’art i la creació artística com a mitjà d’exploració interna i com a eina terapèutica i de rehabilitació sobresurten en la campanya, amb nombroses propostes d’exposicions i activitats artístiques. Entre aquestes, figura la mostra “Diàlegs amb l’Art”, que s’inaugurarà demà 5 d’octubre, a les 11.00 hores, al Museu d’Art de Girona. Es tracta d’una coproducció de diferents serveis de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària, l’Hospital de Dia d’adolescents, l’Hospital de Dia d’adults, el Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) del Gironès-Pla de l’Estany i la Unitat d’Hospitalització Especialitzada en Discapacitat Intel·lectual). També organitzen exposicions i activitats artístiques els clubs socials de l’associació de familiars a Blanes i Palafrugell, i els SRC de la Garrotxa i del Ripollès, amb la col·laboració de l’Escola de Belles Arts d’Olot i les taules de salut mental i entitats dels respectius territoris.

Divulgació social

Un dels objectius del programa és la divulgació social de la salut mental. En aquest punt se subratllen les diferents conferències arreu del territori sobre els drets de les persones amb un problema de salut mental. També són nombroses les actuacions dirigides als joves en els centres educatius i biblioteques. Se suma aquest any la I jornada de salut mental, coorganitzada per l’Ajuntament de Figueres, l’Associació d’ajuda a mallats d’Alzheimer i família (AMA), l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, i Fabricants de Futur. La jornada, que es durà a terme del 26 al 28 d’octubre a l’Auditori Caputxins de Figueres, està dirigida a la població en general i vol donar a conèixer la xarxa social que pot donar suport a les persones amb un problema de salut mental. S’hi farà una radiografia del context i recursos actuals, i posarà èmfasi especial en l’atenció als joves. Les conclusions de la jornada es lliuraran al Pacte Nacional de la Salut Mental. Aquesta jornada també pretén donar veu a afectats i famílies creant debat real sobre les necessitats en aquest àmbit.

Jornades professionals

El programa també inclou diferents jornades dirigides a professionals, entre les quals destaquen la jornada sobre els aspectes ètics en l’atenció i el suport a les persones amb discapacitat, organitzada per Support-Girona el 19 d’octubre, a la seu de l’entitat, o la jornada sobre salut mental perinatal, organitzada pel Centre de Salut Mental d’Adults del Gironès-Pla de l’Estant, el 20 d’octubre, a l’Hospital Santa Caterina de Salt.

 

Imatge de campanya

Participa a la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, segons l'Ordre TSF/115/2018, de 12 de juliol.

Programa finançat per la iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu amb un cofinançament del 91,89%.

 

Registre Fundacions 1817. Registre Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya S05710.

Registre de Grups d’Interès de l’Administració de la Generalitat i del Sector Públic. Número d’indicador 315.

Registre municipal d’entitats (Ajuntament de Girona) amb el número EH3234.

Cens d’Entitats de Voluntariat de Catalunya 001907-000.

La Fundació Support-Girona està acreditada amb l'ISO 9001:2015