Support-Girona, coorganitzadora del Congrés Mundial de Suports i Cures que s'ha celebrat aquesta setmana a l’Argentina
Sis professionals de l’entitat ha estat ponents i han exposat diferents projectes i metodologies d’intervenció desenvolupades al territori gironí
Support-Girona, organització dedicada al suport jurídic i social de persones amb discapacitat, ha coorganitzat aquesta setmana el Congrés Mundial de Suports i Cures de Persones Adultes i Majors: "De la curatela a l'autonomia personal". L’esdeveniment internacional, que va començar dimarts i finalitza avui, a Buenos Aires (Argentina), està impulsat per la “International Guardianship Network (IGN)”, de la qual Support-Girona és membre actiu, i enguany està copresidit pel director de l’entitat gironina, Josep Maria Solé, i per l'argentina Isolina Davobe, membre del Consell Assessor.
Durant el congrés, sis professionals de Support-Girona han compartit projectes i metodologies d’intervenció innovadores en matèria de suports amb experts d'arreu del món. Concretament, la directora tècnica de l’organització, Glòria Cerrato, i la cap de Formació i Comunicació, Núria Pi, han presentat la ponència “El camí cap a la vida independent: Desenvolupament de serveis d'àmbit comunitari i gestió de suports”. Les dues treballadores socials han destacat la necessitat d'avançar cap a serveis individualitzats, inclusius i comunitaris, que permetin a les persones amb discapacitat, així com a les persones d'edat, viure de forma independent i participar activament a la comunitat. Cerrato i Pi han explicat alguns dels projectes desenvolupats per l’entitat a les comarques gironines: “Envellir a casa”, “Espai Obert” i la “Comissió d’Habitatge”, ambdós últims mereixedors dels Premis Zero Project.
Per la seva banda, el cap de l’Àrea Internacional de Support-Girona, Ferran Blanco, ha intervingut amb la ponència “Els cercles de suport i la mentoria social com a eines per al suport a la presa de decisions: el paper de les ONG i els proveïdors de serveis”. Blanco ha parlat d’aquestes eines com a alternatives vàlides per a les persones amb discapacitat, malgrat que tradicionalment els suports per a la presa de decisions es preveuen a través de mecanismes formals de caràcter jurídic.
Al seu torn, l’educador social, Marcel Pi, ha participat amb el tema “El paper de les ONG en el monitoratge i supervisió de la CDPD: Els microindicadors com a eina de transformació”. Pi ha posat l’èmfasi en la necessitat de comptar amb eines específiques per avaluar el compliment de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD), i la importància de recollir l'opinió de les persones amb discapacitat sobre l'aplicació dels seus drets en la pràctica.
Finalment, Carla Fadlallah, graduada en Ciències Polítiques, i Denisa Remona, advocada i criminòloga de l’entitat, han presentat aquest matí la ponència "Cap a noves polítiques de cures: els pressupostos personals com a model de suport autogestionat", on han exposat el projecte internacional UNIC, liderat per Support-Girona, amb finançament de la Unió Europea. Aquest projecte aborda de manera transversal l’aplicació del model de pressupostos personals, implementat des de 2017 a Flandes (Bèlgica), així com el disseny d'eines que millorin la qualitat de vida i la prestació de serveis.
Enfocats en l’atenció a la persona
Support-Girona és una entitat que dona suport global i individualitzat a persones amb discapacitat, amb les quals hi té un vincle legal, promovent la inclusió social i els drets humans. Exerceix mesures de suport per designació judicial, notarial o atorgament propi, guiada pel respecte i mitjançant el suport a la presa de decisions de les persones acompanyades. A través de l’aplicació dels principis de la Convenció de Nacions Unides sobre Drets de les Persones amb Discapacitat, l’entitat treballa, de manera personalitzada i en xarxa amb organitzacions, professionals i persones del seu entorn per proporcionar els suports que les persones poden necessitar en les seves decisions de vida.
Support-Girona acompanya actualment a més de 1.300 persones amb discapacitat, ja sigui psicosocial, intel·lectual o derivada de l’envelliment i malalties neurodegeneratives.
L’entitat ha consolidat i exportat les seves pràctiques en el reconeixement del dret de la persona a implicar-se en les decisions que l’afecten. No exempta de dificultats, Support-Girona va emprendre fa temps una línia de projectes i aliances internacionals, amb què facilitar aquesta pràctica als professionals de l’entitat i dels serveis que concorren en la vida de les persones que acompanya. La coorganització del congrés se situa en aquest marc d’actuació.
Es pot consultar el programa i tota la informació sobre el Congrés Mundial Congrés de Suports i Cures de Persones Adultes i Majors: "De la curatela a l'autonomia personal" en aquest enllaç.
Per a més informació, us podeu posar en contacte amb:
Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa de Support-Girona
info@pluralcomunicacio.com – Tel. 972 22 23 70 – 678580347