S’inaugura la segona edició de Diàlegs amb l'art, amb el títol “L’art sentit”
En commemoració al Dia Mundial de la Salut Mental a les comarques gironines, s’ha inaugurat aquesta exposició al vestíbul de l’Hospital Santa Caterina on l’art i la creació artística s’uneixen com a mitjà d’explotació interna i eina terapèutica
Després de l'èxit de la passada edició de l'exposició Diàlegs amb l'art (2023), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), ha inaugurat avui la segona edició de l'exposició d'obres artístiques sota el títol L'art sentit, on es desplega un treball de diferents emocions: amor, il·lusió, ràbia, por i tristesa. La inauguració ha comptat amb la participació de membres de l’Orquestra de Metges de Girona (OMEGI).
L’exposició ha estat produïda per la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (UTCA), en coproducció amb diferents serveis de salut mental de l’IAS com l'Hospital de Dia d'Adolescents, l'Hospital de Dia d'Adults, el Servei de Rehabilitació Comunitària del Gironès-Pla de l’Estany i la Unitat d'Hospitalització Especialitzada en Discapacitat Intel·lectual. L’objectiu és sensibilitzar sobre la importància de la salut mental, en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, que enguany porta per lema “És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina”.
La mostra, que es podrà visitar fins el 30 de novembre al vestíbul de l’Hospital Santa Caterina, posa en relleu l’art i la creació artística com a vies d’exploració interior, formes d’expressió personal i eines terapèutiques i de rehabilitació. Les emocions hi juguen un paper clau, ja que no només mobilitzen recursos personals, sinó que també poden generar un impacte en altres persones, activant una força capaç de satisfer necessitats humanes fonamentals.
La cap de la Unitat de Trastorns de Conducta Alimentària, la psicòloga Glòria Tràfach, ha atribuït la vàlua de l’exposició a les persones usuàries dels serveis que hi han participat. Tràfach ha parlat de l’art com a “eina terapèutica i vehicle d’expressió” i ha destacat la contribució de la mostra en la divulgació de la salut mental i la lluita contra l’estigma.
Marta Aguasca, psicòloga i artterapeuta, ha explicat que el treball amb l’art facilita el desenvolupament personal i emocional. “La mostra és el resultat d’anomenar, explorar i experimentar les emocions i exterioritzar-les” ha dit.
Per la seva banda, Claudi Camps, director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, ha ressaltat la importància de parlar de les emocions. “Treballar les emocions i l’educació emocional és una eina preventiva i per millorar el benestar personal”. El psiquiatra ha parlat de la vàlua d’iniciatives d’aquest tipus i de l’art com a eina de “primer ordre” per aconseguir el benestar emocional”.
Diàlegs amb art serà una exposició itinerant i es podrà visitar els mesos de desembre i gener al Museu de l’Aigua de Salt i els mesos de febrer i març, a la Fundació Granés de Banyoles.
“És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina”
Aquesta setmana han començat els actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental a la demarcació de Girona. La campanya, una iniciativa conjunta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i Support-Girona, consta de més de 40 actes professionals, divulgatius i festius, amb què es volen abordar les diferents dimensions de la salut mental. La campanya d’enguany porta per bandera la salut mental a la feina, amb el lema triat per l’OMS en la present edició: “És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina”. Els actes programats posen l’accent a la defensa i a l’accés d’una feina digna per a les persones amb problemes de salut mental i a la necessitat de vetllar per a la salut mental a la feina de totes les persones treballadores.
Podeu consultar tota la programació AQUÍ
Fotografies: Font: Support-Girona