Support-Girona arrenca a Ripoll un projecte per fomentar comunitats més inclusives en entorns de muntanya
Es tracta del Projecte europeu CIMER que començat ara amb el primer Living Lab de vuit que se’n faran a diferents municipis transfronterers.
CIMER preveu set accions, entre les quals, un autobús itinerant que oferirà assistència personalitzada a les famílies.
Ripoll ha acollit aquest divendres passat la primera sessió del Living Lab del projecte CIMER (Comunitats Inclusives a Muntanya i Entorns Rurals), una iniciativa pionera impulsada per vuit entitats de banda i banda del Pirineu per promoure la inclusió social en entorns rurals i de muntanya. La trobada va reunir professionals, entitats i ciutadans amb l'objectiu de dissenyar solucions innovadores i concretes que permetin a persones amb discapacitat, dependència, edat avançada o en situació de fragilitat viure de manera independent a les seves comunitats.
El projecte, que es desenvoluparà fins al juny de 2027, es fonamenta en accions participatives, de sensibilització i de formació per millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables. El Living Lab de Ripoll va comptar amb la participació de professionals de la Fundació MAP, Tallers de la Cerdanya i Support-Girona, a més de persones amb necessitats de suport i representants de la regidoria de Serveis Socials, Igualtat, Diversitat, Joventut i Comunicació de l'Ajuntament de Campdevànol. La dinàmica va servir per identificar els principals reptes en aquests territoris, on l'accés als serveis socials i sanitaris és més limitat, i per dissenyar estratègies que afavoreixin la vida independent de les persones que hi resideixen.
Set accions estratègiques per transformar les comunitats rurals
El projecte CIMER preveu el desenvolupament de diverses iniciatives per impulsar la inclusió social i garantir suports efectius a les persones en situació de vulnerabilitat. Una de les accions clau és la creació de vuit Living Labs en diferents municipis, cadascun amb cinc sessions, que serviran per recollir experiències i elaborar propostes de millora adaptades a la realitat dels entorns rurals.
A més, es posarà en marxa l'Escola de Vida Independent, un programa de formació adreçat tant a persones grans, amb discapacitat o en situació de fragilitat, com a professionals i voluntaris que els vulguin acompanyar en el seu dia a dia. Aquesta formació permetrà dotar-los d'eines i coneixements per afavorir la seva autonomia i benestar.
El projecte també aposta per la innovació tecnològica amb una prova pilot que preveu la instal·lació de sensors en habitatges per monitorar i donar suport a persones grans o amb discapacitat, reforçant així la seva seguretat i qualitat de vida.
D'altra banda, per apropar els serveis socials a municipis més allunyats, es desplegarà un Centre mòbil de suport familiar. Es tracta d’un autobús itinerant que oferirà assistència personalitzada a les famílies que més ho necessiten, millorant-ne l'accés als recursos disponibles.
En paral·lel, es crearà un Centre de Recursos Territorial a Tolouse, un espai destinat a donar suport als professionals sanitaris i socials que treballen amb persones grans, amb discapacitat o en situació de fragilitat. Aquesta iniciativa permetrà millorar la coordinació i els serveis prestats en les comunitats de muntanya.
Un altre dels eixos del projecte és la mentoria social, que preveu la formació de persones amb experiència en vida independent perquè puguin assessorar i acompanyar altres persones en situació de vulnerabilitat, enfortint així la xarxa de suport comunitari a les zones pirinenques.
Finalment, per garantir la continuïtat de totes aquestes accions, es constituirà l'Associació de Pobles de Muntanya per la Vida Independent. Aquesta entitat vetllarà per la consolidació del projecte més enllà de la seva fase pilot, assegurant-ne l'evolució i l'impacte a llarg termini.
Ripoll és una de les primeres localitats on es posaran en marxa aquestes iniciatives, que es replicaran en altres municipis al llarg dels propers anys. Per a més informació sobre el projecte, es pot consultar el web www.cimerinclusion.eu.
El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya – França - Andorra (POCTEFA 2021 - 2027). L'objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya – França - Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d'estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.
Diferents moments del Living Lab dut a terme a Ripoll - Foto 1 i foto 2


