Support-Girona participa a la Cimera Mundial sobre Discapacitat de Berlín i contribueix a la Declaració d’Amman-Berlín

04/04/2025

Support-Girona ha participat activament a la tercera Cimera Mundial sobre Discapacitat (Global Disability Summit, GDS), celebrada els dies 2 i 3 d’abril a Berlín. El dia previ a la Cimera va participar en el Fòrum de la Societat Civil, en representació de l’European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD), on el director de l’entitat, Josep Maria Solé, ha exercit la responsabilitat d’incidència política.

La cimera, coorganitzada per l’Aliança Internacional sobre Discapacitat (IDA), el Govern d’Alemanya i el Govern de Jordània, ha reunit més de 4.500 participants de 100 països i ha generat 800 compromisos de governs, organitzacions internacionals, actors del desenvolupament, el sector privat i la societat civil per promoure la inclusió de les persones amb discapacitat.

Un dels principals resultats de la cimera ha estat l’adopció de la Declaració d’Amman-Berlín sobre la Inclusió Global de la Discapacitat, subscrita per més de 80 governs i organitzacions. Aquesta declaració estableix un objectiu històric: garantir que almenys el 15% dels programes de desenvolupament internacional incloguin específicament accions dirigides a les persones amb discapacitat —una fita resumida en el lema «15% pel 15%». La declaració subratlla la necessitat de participació significativa, finançament clarament etiquetat i aliances estructurals amb organitzacions liderades per persones amb discapacitat.

Support-Girona, a més d'aportar els seus compromisos a la declaració, s'ha compromès a difondre-la entre els seus socis i en els espais de treball on té presència. 

La participació de Support-Girona a Berlín ha permès també enfortir vincles amb organitzacions amb les quals ja col·labora i establir noves aliances per al desenvolupament de futurs projectes, especialment en matèria de monitoratge de l’aplicació de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. En paraules del director de l’entitat, «la cimera ha estat una oportunitat clau per posar les persones amb discapacitat al centre de les agendes de desenvolupament i garantir que no es quedin enrere».

L’activitat de Support-Girona a Berlín ha inclòs l’assistència al Fòrum de la Societat Civil, celebrat el dia anterior a la Cimera. Aquest espai va aplegar més de 500 representants d’Organitzacions de Persones amb Discapacitat (OPD), entitats socials i activistes per abordar reptes globals com l’impacte de la reducció de l’ajuda internacional, la manca de finançament per a l’acció humanitària i la necessitat urgent de polítiques inclusives.

Amb la mirada posada en la propera cimera, prevista per al 2028, Support-Girona reafirma el seu compromís amb la inclusió, la igualtat i la defensa activa dels drets de les persones amb discapacitat a escala global.

Compromisos de Support-Girona aportats a la Declaració d’Amman-Berlín

Cooperació internacional

A Support-Girona refermem el nostre compromís amb la promoció de la inclusió de les persones amb discapacitat i amb l’impuls de la implementació de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD). En un context global marcat per l’afirmació de nous lideratges i el gir cap a polítiques de militarització, proteccionisme i austeritat, el nostre paper en la defensa i l’enfortiment dels drets de les persones amb discapacitat és més rellevant que mai.

Des de la nostra fundació, els nostres esforços s’han centrat principalment a Europa. Tanmateix, a partir del 2025 ens comprometem a ampliar la nostra acció més enllà d’aquest àmbit geogràfic per participar en projectes de cooperació internacional en diverses regions del món. El nostre objectiu no és només compartir coneixements i bones pràctiques, sinó també aprendre de les experiències d’altres. Fomentant la col·laboració amb organitzacions internacionals, governs i la societat civil, aspirem a impulsar una transformació global en favor dels drets de les persones amb discapacitat.

Ens comprometem a construir aliances sòlides i xarxes d’incidència per promoure els drets humans i garantir l’aplicació efectiva de la CDPD, especialment en àmbits clau com el reconeixement legal de les persones amb discapacitat, assegurant que gaudeixin de capacitat jurídica en igualtat de condicions amb la resta de la societat en tots els àmbits de la vida. A més, treballarem conjuntament per eliminar la privació il·legal o discriminatòria de llibertat per raó de discapacitat. Les nostres iniciatives promouran marcs legals que protegeixin les persones amb discapacitat davant la detenció arbitrària i garanteixin l’accés a la justícia i a les garanties processals. Finalment, reafirmem el nostre compromís amb el dret de les persones a no ser institucionalitzades en contra de la seva voluntat i a poder escollir lliurement on i amb qui volen viure.

Incidència per a un marc pressupostari sòlid

Des de Support-Girona mantenim el nostre compromís amb la defensa de polítiques financeres sòlides que prioritzin la inclusió. A mesura que avancen les discussions sobre el proper pressupost de la Unió Europea, creixen les preocupacions per possibles retallades en programes essencials d’inversió social. Els plans per fusionar i consolidar mecanismes de finançament podrien debilitar el suport a iniciatives clau que impulsen la inclusió social.

Continuarem defensant un marc pressupostari que protegeixi i reforci la inclusió social i la inclusió en el mercat laboral, tot garantint que els drets i les oportunitats de les persones amb discapacitat segueixin essent una prioritat en les polítiques socials i econòmiques d’Europa. Aquestes polítiques han de tenir com a eix central el dret de les persones amb discapacitat a viure de manera independent dins la comunitat, amb accés als sistemes de suport necessaris per poder desenvolupar-se amb plenitud.

Pressupostos personals

Support-Girona es compromet a treballar activament per donar suport i orientar les autoritats públiques en la creació d’un portafolis de serveis socials més flexible i centrat en la persona. El nostre objectiu és establir models de finançament efectius que permetin a cada persona escollir els tipus de suport que millor s’adaptin a les seves necessitats, promovent així una major autonomia i autodeterminació.

Creiem fermament que donar a les persones el control sobre els seus serveis de suport és fonamental per assolir una inclusió real i una participació efectiva en la societat.

Més informació a: Global Disability Summit  - Fòrum de la Societat Civil

Declaració d’Amman-Berlín – Fes-la córrer!

Visió general del Global Disability Summit

Participa a la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, segons l'Ordre TSF/115/2018, de 12 de juliol.

Programa finançat per la iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu amb un cofinançament del 91,89%.

 

Registre Fundacions 1817. Registre Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya S05710.

Registre de Grups d’Interès de l’Administració de la Generalitat i del Sector Públic. Número d’indicador 315.

Registre municipal d’entitats (Ajuntament de Girona) amb el número EH3234.

Cens d’Entitats de Voluntariat de Catalunya 001907-000.

La Fundació Support-Girona està acreditada amb l'ISO 9001:2015