Jornada "Innovació social i discapacitat", sobre "els drets i deures" a Girona, el 8 de maig

El proper 8 de maig intervindrem en la jornada gironina "Innovació social i discapacitat" centrada en l'eix "els drets i deures de les persones amb discapacitat". L'acte, que tindrà lloc a la Biblioteca Carles Rahola de la ciutat, forma part del cicle de debats impulsat per l’Institut Guttmann, amb motiu del seu 50è aniversari, juntament amb les entitats membres del seu Consell Social i de Participació i altres associacions d’àmbit estatal i andorrà. La jornada a Girona La jornada gironina, que començarà a les 9 del matí, comptarà amb una conferència del periodista i filòsof Josep Ramoneda, seguida d'unes taules de debat i de les conclusions, a càrrec del director de la Fundació Tutelar, Josep Maria Solé. La lluita de les persones amb discapacitat, i de les organitzacions que les representen, per aconseguir que la societat reconegui els seus drets i aplicar-les a la pràctica, garantir la dignitat, autonomia individual i la igualtat respecte a qualsevol altra persona, no s'ha acabat. Potser no acabarà mai. Però sí que podem dir que l'entrada en vigor de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat l'ha situat en un nou escenari. La Convenció, com a instrument internacional de drets humans amb capacitat de generar obligacions jurídiques als Estats signants i drets intocables davant els tribunals per a les persones, farà que la lluita guanyi dimensió i deixi de ser, en molts casos, tàctica. En aquest nou escenari, la reivindicació d'adaptacions concretes, de serveis de suport personal, de prestacions que facilitin la participació social, d'una major llibertat de decisió sobre l'estil de vida que vol cadascú, encara que es visqui amb discapacitats molt intenses ... podran fonamentar-se en conceptes jurídics molt profunds, lleis i decrets de rang superior. I eventualment, davant incompliments injustificats, ser invocats davant del Tribunal per canviar lleis i decrets que contravinguin els drets de les persones amb discapacitat. Els drets humans són unes grans eines per al canvi i el progrés social, però s'han de saber defensar cada dia. I la primera manera de defensar-los és interioritzar-los, divulgar-los, i conèixer les interaccions amb els deures de cadascú (perquè no hi ha drets sense deures), i de la comunitat de la qual tots formem part, i exercir-los de forma responsable. Ens queda encara camí per recórrer perquè la condició de discapacitat no suposi una diferència ni una dificultat afegida respecte a qualsevol altra persona, en la recerca, sempre d'èxit incert, de la felicitat. Inscripcions i informació Debats sobre la discapacitat en una societat en transformació Aquests debats es proposen en dues modalitats: d’una banda amb trobades presencials a Girona, Lleida i Barcelona, que tenen com a objectiu debatre com fer front als canvis que la societat en general, i les persones amb discapacitat en particular, requereixen per configurar el futur de la discapacitat de manera adequada. I d’altra banda, en modalitat virtual a través del portal www.innodiscap.org a on s'han aportat les idees i iniciatives de les quals en surten els eixos del debat presencial que posteriorment es duen a terme a les diferents ciutats. Aquesta web social pretén ser un element de diàleg entre societat civil, entitats, associacions, empreses i persones amb discapacitat. Per tant, us encoratgem a compartir els vostres comentaris, idees, pensaments, suggeriments, tant a través del web com assistint a les  jornades que es celebraran al llarg d’aquest any i que tenen la seva primera cita a Girona el dia 8 de maig.  
Jornada "Innovació social i discapacitat", sobre "els drets i deures" a Girona, el 8 de maig

Participa a la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, segons l'Ordre TSF/115/2018, de 12 de juliol.

Programa finançat per la iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu amb un cofinançament del 91,89%.

 

Registre Fundacions 1817. Registre Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya S05710.

Registre de Grups d’Interès de l’Administració de la Generalitat i del Sector Públic. Número d’indicador 315.

Registre municipal d’entitats (Ajuntament de Girona) amb el número EH3234.

Cens d’Entitats de Voluntariat de Catalunya 001907-000.