Els Premis Zero Project són una iniciativa de l'organització austríaca Essl Foundation, que actua com a plataforma de difusió mundial de les solucions més innovadores i efectives als problemes a què s'enfronten les persones amb discapacitat, sigui quina sigui

Dues experiències gironines guardonades en els premis internacionals més prestigiosos del món de la discapacitat

La xarxa d’habitatge de Support-Girona i l’Espai Obert, amb l’Institut d’Assistència Sanitària, són els projectes guardonats

Avui s’han anunciat els premis internacionals més prestigiosos del món de la discapacitat. Es tracta dels Premis Zero Project, uns guardons amb què s’identifiquen pràctiques i polítiques innovadores de tot el món que centrin el seu treball en la implementació de la Convenció internacional dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, per fer realitat un món més inclusiu. Aquest any són dues experiències gironines les que s’han endut els guardons, les úniques a Catalunya: la xarxa d’habitatge de Support-Girona (organització dedicada al suport jurídic i social de persones) i l’Espai Obert, un projecte comú de Support-Girona i l‘Institut d’Assistència Sanitària (IAS), empresa pública sanitària de la Generalitat de Catalunya que gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines.

 

Experiències premiades

L’Espai Obert és un servei alternatiu als recursos existents dirigit a persones amb una discapacitat psicosocial1, en situació extrema d’exclusió social, en què s’ofereix un suport de salut i social basat en el pacte i en la voluntat de les persones usuàries. La innovació del servei està en la metodologia d’intervenció. “Partim de la baixa exigència i això vol dir que l’única norma que tenim és el respecte als companys i als professionals”, informa la directora tècnica de Support-Girona, Glòria Cerrato. “Les persones fan una utilització lliure del servei. Prioritzem treballar la vinculació amb elles i anem evolucionant en funció del ritme que marca la pròpia persona”, destaca Cerrato. “Nosaltres no jutgem, ni imposem res, sinó que tractem de garantir un entorn segur i recurrent en què la persona vegi cobertes les seves necessitats bàsiques d’higiene i alimentació i agafi confiança”, explica la directora tècnica. Un cop assolida aquesta primera fase, treballem el desenvolupament d’habilitats per al benestar personal, la socialització i la confiança de les persones en altres recursos de la xarxa de salut i social del territori.

L’Espai Obert està pensat per reduir tant l’estigma com les barreres que s'interposen en la inclusió social i comunitària de les persones, la major part de les quals no tenen cap suport familiar o social ni tampoc recursos econòmics i normalment es troben en una situació de sensellarisme o sensesostre. La cap de Rehabilitació Psiquiàtrica de l’IAS, Cristina Gisbert, explica que “quan vam projectar el centre vam veure que podia ser un espai molt potent per recuperar els vincles d’aquestes persones amb la comunitat i els seus recursos, i aconseguir així una reducció dels ingressos hospitalaris”. Gisbert subratlla que “cap hospital és un lloc per viure”. En la seva opinió, l’Espai Obert és “una eina real de recuperació de la vida d’aquestes persones que, en massa ocasions, no confien que se’n sortiran”.

A l’Espai Obert, atès per professionals de Support-Girona i de l’IAS, la persona hi pot trobar menjar, fer la bugada i l’higiene personal, i espais per relacionar-se o descansar, a títol d’exemple. El servei està obert de 8.00 a 20.00 hores, de dilluns a divendres, i unes poques hores també al cap de setmana.

En dos anys s’han beneficiat del servei més de cent persones. Entre els resultats obtinguts aquest temps es destaca haver aconseguit el seguiment de la medicació, la disminució dels ingressos urgents a les unitats de psiquiatria, l’adquisició d’hàbits saludables i la socialització de la persona. La major part de les persones que han decidit utilitzar el servei han aconseguit passar d’una situació de sensellarisme o sensesostre a viure en un habitatge digne.

Aquest model d’intervenció pioner és una de les eines que es desplegaran a Catalunya en el procés de reconversió i transformació de l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada amb unitats funcionals de recuperació i projecte de vida basades en l’experiència d’èxit de les comarques gironines, en què a l'any 2004 es va tancar la llarga estada psiquiàtrica a l'antic Hospital Psiquiàtric de Salt, generant una xarxa de serveis de salut mental i d’addiccions comunitària, amb recursos alternatius.

 

La Xarxa d’habitatge

La xarxa d’habitatge de Support-Girona, que compta amb el suport de professionals de l’IAS, i funciona de manera integrada amb la comissió d’habitatge liderada pel Departament de Drets Socials, neix al 2018 de la necessitat d’oferir alternatives d’habitatge, a les persones acompanyades en situació de sensellarisme o sense un recurs residencial que doni resposta a les necessitats que la persona precisa, amb el suport adequat per evitar la seva institucionalització i fomentar la seva inclusió en la comunitat i vida independent, d’acord amb les seves preferències de lloc de vida i convivència.

Perquè la persona pugui viure en la comunitat, no només es necessita un lloc on viure, sinó que precisa de suports individualitzats, i en ocasions, d’altres persones amb qui conviure. Així, Support-Girona se’n preocupa, d’una banda, de la provisió d’habitatge i creació de grups de convivència —d’acord amb les afinitats i preferències de les persones—, i de la cerca de tots els recursos que les persones poden obtenir de la comunitat per mantenir una autònoma i independent (diferents serveis i programes de suport a domicili). D’altra banda, es treballa en el pacte de convivència per ajudar a que s’estableixen relacions satisfactòries i a prevenir situacions conflictives. “El pacte és la clau”, assegura la directora tècnica de Support-Girona, Glòria Cerrato. “Nosaltres no gestionem pisos. Aquesta no és la filosofia. El contracte de lloguer, per exemple, va a nom de les persones que viuen en l’habitatge i si per qualsevol causa una de les persones que hi conviu decideix canviar de pis, el suport que li donem va amb ella, no es queda a l’habitatge. De la plaça lliure se’n podrà beneficiar una altra persona, amb un altre suport, el seu”, explica Cerrato.

Des que la xarxa d’habitatge es va posar en funcionament, han pogut accedir al seu propi habitatge i suport més de 100 persones. L’entitat treballa amb la metodologia desenvolupada al projecte internacional “Top House”.

Els Òscars del sector de la discapacitat

L’equip de Support-Girona i de l’IAS presentaran ambdues experiències al món en l’acte oficial de lliurament dels premis, que es durà a terme el proper mes de febrer en el marc de la conferència anual internacional de Zero Project, a l’oficina de Nacions Unides, a Viena. L’esdeveniment reuneix experts de 50 països i més de 400 delegats per compartir pràctiques i projectes que ajudin a avançar cap a un món sense barreres.

Zero Project és una iniciativa de l'organització austríaca Essl Foundation, centrada en els drets de persones amb discapacitat. És un projecte que actua com a plataforma de difusió de les solucions més innovadores i efectives als problemes a què s'enfronten cada dia les persones amb discapacitat, sigui quina sigui. L'objectiu final és avançar cap a un món sense barreres i inclusiu. Aquest projecte compta amb una xarxa de més de 4.000 experts a 170 països que busquen i identifiquen les polítiques i pràctiques més innovadores per millorar la vida d'aquestes persones. Un cop triades, Zero Project les mostra al món en la trobada anual que organitza a Viena.

L’Espai Obert, que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i el Dipsalut per a la seva posada en marxa, ja va rebre a l’any 2021 el Premi a la Innovació de l’EASPD (Associació Europea de Proveïdors de Serveis Socials a Persones amb Discapacitat) amb què es reconeixen les pràctiques europees innovadores per a la inclusió social de les persones amb discapacitat.

Descàrrega de fotografies. Autor Support-Girona.

Espai Obert

Suport a l'habitatge

1 “Discapacitat psicosocial” és el concepte sociològic fonamentat en el model social de la discapacitat que l’OMS defineix com l’afectació de les capacitats cognitiva, volitiva o emocional derivat d’un trastorn mental.

Dues persones

Participa a la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, segons l'Ordre TSF/115/2018, de 12 de juliol.

Programa finançat per la iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu amb un cofinançament del 91,89%.

 

Registre Fundacions 1817. Registre Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya S05710.

Registre de Grups d’Interès de l’Administració de la Generalitat i del Sector Públic. Número d’indicador 315.

Registre municipal d’entitats (Ajuntament de Girona) amb el número EH3234.

Cens d’Entitats de Voluntariat de Catalunya 001907-000.

La Fundació Support-Girona està acreditada amb l'ISO 9001:2015