Què és el suport a la presa de decisions?

Els mecanismes de suport a la presa de decisions poden adoptar diverses formes, entre les que s’inclouen (emfatitzat des de l’entrada en vigor, el maig 2008, de la  Convenció de Nacions Unides dels Drets de les Persones amb Discapacitat i més recentment de la reforma estatal i catalana en vigor des del setembre 2021) les xarxes de suport natural o professional, acords de suport, grups d’autoajuda, suport entre iguals, directives avançades de suport i serveis de suport professional que varien en intensitat i temporalitat. Aquests mecanismes proporcionen suport en aspectes concrets de la vida d’una persona o a nivell global, s’articulen de manera flexible i es basen en la voluntat i preferències de la persona, respectant així la seva capacitat jurídica.

Support-Girona ha anat evolucionant, des del 2014, seguin les línies destacades de l’Observació General del Comité de Nacions Unides dels Drets de les Persones amb Discapacitat,   a un sistema de suport a la capacitat jurídica, a l’acompanyament a la presa de decisions i l’oferiment de les salvaguardes per a l’exercici de la capacitat jurídica i el foment de l’autonomia i la plena inclusió social a la comunitat. L’entitat encara les seves pràctiques al reconeixement del dret de la persona a implicar-se en les decisions que l’afecten. Promou l’acompanyament en l’exercici dels propis drets, l’autonomia i el respecte per la voluntat i les preferències de la persona:

Integrant i difonent la idea del suport a la presa de decisions a través de la divulgació a la societat, serveis i professionals implicats, ja siguin del sector sanitari o social com del sector públic o privat (administració, banca, comerços, etc.).

Creant sinergies de cooperació intersectorial, organitzant sessions informatives i formatives cercant la implicació i participació d’actors clau (usuaris, famílies i professionals) per implementar, tant com es pugui, els principis de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD).

Cercant noves vies per identificar i implementar salvaguardes efectives per evitar influències indegudes i conflictes d’interessos, al mateix temps que proporciona el suport a la presa de decisions.

Acompanyant les persones perquè puguin reconèixer situacions on poden necessitar suport i oferint-les aquest suport.

Participa a la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, segons l'Ordre TSF/115/2018, de 12 de juliol.

Programa finançat per la iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu amb un cofinançament del 91,89%.

 

Registre Fundacions 1817. Registre Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya S05710.

Registre de Grups d’Interès de l’Administració de la Generalitat i del Sector Públic. Número d’indicador 315.

Registre municipal d’entitats (Ajuntament de Girona) amb el número EH3234.

Cens d’Entitats de Voluntariat de Catalunya 001907-000.

La Fundació Support-Girona està acreditada amb l'ISO 9001:2015