Presentació

QualityRights© és un instrument de qualitat i Drets  de la Organització Mundial de la Salut dissenyat per avaluar i millorar la qualitat i els drets humans en els establiments i serveis de salut mental i de suport social.

L'instrument pot ser utilitzat per diversos grups i organitzacions nacionals i internacionals. Es pot fer ús per a una avaluació única o com a part d'un programa nacional per millorar els establiments i serveis. Interessa als establiments, serveis, professionals de tots els àmbits, polítiques i a tota persona que tingui relació amb persones amb discapacitat.

S'entén per “establiment” qualsevol lloc on les persones amb discapacitat mental viuen o reben atenció, tractament i/o rehabilitació. Això inclou: hospitals psiquiàtrics; unitats psiquiàtriques a hospitals generals; serveis ambulatoris (incloent centres comunitaris de salut mental o d'abús de substàncies, clíniques atenció primària i atenció ambulatòria brindada per hospitals generals); centres de dia per a persones amb discapacitats mentals i centres de suport social (inclosos orfenats, residències de gent gran, llars per a nens amb discapacitat intel·lectual o d'un altre tipus i altres tipus de llars per a “grups” de persones).

S'entén que “persona amb discapacitat mental” inclou les persones amb deficiències mentals, neurològiques o intel·lectuals, i les que tenen trastorns d’abús de substàncies.

En els documents de la iniciativa QualityRights es fa servir el terme  "discapacitat psicosocial" que s'ha adoptat per incloure les persones que han rebut un diagnòstic relacionat amb la salut mental o que s'identifiquen amb aquest terme. També s'utilitzen els termes "discapacitat cognitiva" i "discapacitat intel·lectual", dissenyats per cobrir les persones que han rebut un diagnòstic relacionat específicament amb la seva funció cognitiva o intel·lectual, incloent, entre d'altres, la demència i l'autisme. L'ús del terme "discapacitat" és important en aquest context perquè posa de manifest les importants barreres que dificulten la participació plena i efectiva en la societat de les persones amb discapacitats reals o percebudes i el fet que estan protegides per la CDPD. L'ús del terme "discapacitat" en aquest context no implica que les persones tinguin una discapacitat o un trastorn.

L’instrument QualityRights© posa a disposició eines, manuals i guies, i també un programa de formació en línia dissenyades per a transformar actituds i pràctiques en salut mental, amb el propòsit de promoure els drets humans de les persones amb discapacitat psicosocial, intel·lectual o cognitiva arreu del món, tot adoptant un enfocament participatiu.

La formació s'organitza en catorze mòduls, amb l'objectiu que els diferents països puguin traslladar a la pràctica les normes internacionals en matèria de drets humans i que exerceixin una influència en les polítiques desenvolupant les aptituds i els coneixements necessaris per implantar abordatges centrats en la persona i basats en la recuperació. Això permetrà prestar una atenció i un suport de qualitat i fomentar la salut mental i el benestar.

Abasta 5 temes extrets de la Convenció de Nacions Unides dels Drets de les Persones amb Discapacitat, organitzats en estàndards i criteris de detecció:

  1. El dret a un nivell de vida adequat i protecció social (article 28 de la CDPD).
  2. El dret a gaudir d'una salut física i mental del més alt nivell possible (article 25 de la CDPD).
  3. El dret a l'exercici de la capacitat jurídica i el dret a la llibertat personal i la seguretat de la persona (Articles 12 i 14 de la CDPD).
  4. Protecció contra la tortura i els tractes o penes cruels, inhumanes o degradants, com també contra l'explotació, la violència i l'abús (Articles 15 i 16 de la CDPD).
  5. El dret a viure en forma independent i a ser inclòs a la comunitat (Article 19 de la CDPD).

La iniciativa QualityRights© ha estat conceptualitzada per Michelle Funk i Natalie Drew Bold, que formen part de l’Equip de Desenvolupament de Polítiques i Serveis de Salut Mental, Departament de Salut Mental i Abús de substàncies de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En el disseny dels materials han col·laborat experts internacionals clau de diversos països, incloent els àmbits acadèmics, els prestadors de serveis i col·lectius d’incidència política. 

A Catalunya, l’OMS s'ha adreçat a Support-Girona per a la formalització de l’aliança que ha de permetre desplegar els instruments QualityRights© als establiments, serveis, professionals i persones i oferir la formació, arreu de Catalunya.

L’acreditació correspondrà als impulsors i propietaris de la iniciativa, l’OMS a través del Programa QualityRights©. 

L’abast de la formació tindrà en compte, en primer lloc, l’establiment d’aliances amb els diferents col·lectius destinataris de la formació.

Participa a la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, segons l'Ordre TSF/115/2018, de 12 de juliol.

Programa finançat per la iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu amb un cofinançament del 91,89%.

 

Registre Fundacions 1817. Registre Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya S05710.

Registre de Grups d’Interès de l’Administració de la Generalitat i del Sector Públic. Número d’indicador 315.

Registre municipal d’entitats (Ajuntament de Girona) amb el número EH3234.

Cens d’Entitats de Voluntariat de Catalunya 001907-000.

La Fundació Support-Girona està acreditada amb l'ISO 9001:2015